Naturfag
Startside Screencast Matematikk Norsk Musikk Samfunnsfag Heimkunnskap Kunst og håndverk Engelsk Kroppsøving Naturfag Spesped Programvare Bildebehandlingsprogrammer Tasteveiledninger Digititalisere forelesninger Nettvett Datamessen Østfold iBarnehagen Linker

 

NaturUndring

NaturUndring.no er en undringspakke i naturfag for mellomtrinnet. Med utgangspunkt i emner fra L-97 er en viktig målsetting at datamaskinen skal motivere elevene til flere aktiviteter i naturen, i klasserommet, i biblioteket og lignende.

NaturUndring består av tre digitale læringsarenaer; 'Naturens hemmeligheter', 'Den livløse verden' og 'Kroppen min' , hvor elevene skal kunne supplere innholdet i egne arbeidsmapper med sine egne tekster, tegninger og bilder etter at de har gjort sine observasjoner - ute i naturen.

NaturUndring er utviklet i samarbeid med Høgskolen i Hedmark, med støtte fra Læringssenteret.

Nettstedet driftes i dag av Websys som har stått for en teknisk bit i prosjektet.

Høgskolen i Hedmark har stått for det faglige innholdet, mens Mediesenteret har stått for tilrettelegging av fagstoff for web, produksjon, interaktive moduler og oppgaver samt design.

NaturUndring.no NaturUndring.no
NaturUndring.no NaturUndring.no

www.naturundring.no

Værdata / Værstasjon.

Noe av det som det fins mest informasjon om på Internett er Værdata. På HiØ avd.  Roy Nordbakke satt opp en egen værstasjon.

Link: http://www.fag.hiof.no/%7Ern/datavaer/

Som utgangspunkt i værdata fra denne stasjonen prøver man å forstå været – metrologi. I Følge L-97 skal dette tema undervises på 7. trinn.

Studenter på Friluftsliv og Naturlære HiØ avd LU har satt opp en egen værstasjon ved Kvernhuset ungdomskole i Fredrikstad.

Roy Nordbakke er biologilærer på HiØ avd. LU og er bra på å integrere IKT i undervisningen.

Værstasjon

Værstasjon

Værstasjon er et program der de minste på en morsom og utfordrende måte får innlæring i begrepene årstider, måneder, observasjoner og måling.

På værstasjonen får elevene innlæring i begreper om været, samtidig som de deltar aktivt med registrering og måling. Årstidene innlæres ved hjelp av morsomme puslespill og ordlekoppgaver.

Gå til læremiddel

 

Ung ute med Maja og Murre

www.ungute.no/

Er du ung og nysgjerrig? Her kan du utforske naturen sammen med Maja og Murre. (Nynorsk)

lange baner

I lange baner

Dette er et læremiddel om planetbaner, årstider og en liten nisse.

Hvorfor er det ingen årstider på noen planeter, og ekstreme årstider på andre, der dag og natt varer et halvt år?

På forskning.no kan du se og høre om jordas ferd rundt sola. Når du er ferdig kan du prøve deg i en quiz med highscore på nettet.

Gå til læremiddel
Klikk her for å se multimedia!

Hva vet du om energi?

Regnmakerne

Test ut dine energikunnskaper i regnmakerkonkurransen. Dersom du også er en "regnmaker" kan du være med i trekningen om å konkurrere på TV.

Regnmakerne kan mye om energi. Sammen med Pysj Pop Baluba og Enova kan du få alle rundt deg til å gjøre en viktig sak for miljøet. Både du og vennene dine kan bli Regnmakere. Da hjelper dere til med å passe på hele jordkloden vår.

Både du og vennene dine kan bli Regnmakere. Da hjelper dere til med å passe på hele jordkloden vår.

Du kan starte med å teste dine kunnskaper i regnmakerkonkurransen.

Prøv spillet

Gå til regnmaker.no

 

Digitalt mikroskop

Med en bærbar pc og et digitalt mikroskop kan du gå ut i naturen eller ta naturen inn i klasserommet og forstørre opp små planter og dyr. Du får muligheten til å studere dem nærmere. Skal du ha en presentasjon i PowerPoint eller på en webside, kan du ta bilder eller film med det digitale mikroskopet.

Link: http://www.taglearning.com/browse/product.php?sid=Och2OFLgfNqoNAUj9VVVQ1JG7AqNyH&pid=29

De fleste skolene i Fredrikstad har slike digitale mikroskop. For mer informasjon om bruken av digitale mikroskop i Fredrikstad kommune, kan du kontakte pedagogisk veileder Sigmund Brenna.

Datalogger.

Brukes til å logge fysiske og kjemiske parametere i naturen eller menneskekroppen. Eksempler pH, oksygen i vann, ledningsevne, temperatur, lys, hjertefrekvens, EKG, akselerasjon etc.

Dataloggeren kan brukes til å stille inn innsamlingstidspunkt f.eks hvert sekund, minutt, dag , uke eller mnd. Dataene kan overføres til PC og behandles i et eget dataprogram hvor en kan få skrevet ut dataene i tabeller. Loggerne kan også koples rett i PCen og resultatene vises direkte på skjerm. Dette er velegnet dersom vi har korte måleperioder.

De uthevede eksemplene finnes til utlån på HiØ LU. Til relevante prosjekter.

Kontakt Roy.nordbakke@hiof.no

 

Kharon 4a- et Internett- og læringsspill om bioteknologi

Spillet er laget for ungdom i alle aldre og finnes både på engelsk og norsk.

Spillet er laget for å bidra til kunnskap om biotek-begreper hos ungdom. Kharon 4a krever en viss kunnskap til dataspill sjangeren, men det er ikke noe problem for nybegynner å lære seg å spille.

http://www.kharon4a.com

Molekult - et lærerikt kjemispill

Molekult.no

Synes du kjemi er spennende? Molekult er et spill der du kan du "ta" atomer og bygge molekyler - en annerledes måte å lære kjemi på.

I spillet kombineres faktaopplysninger med navn på kjemiske stoffer, formlene og tredimensjonal visualisering. I tillegg finner du en masse stoff av mer generell naturfaglig og teknologisk interesse.

Molekult er et ekte nettbasert flerbrukerspill i kjemi. I spillet kan du konkurrere med tre andre spillere om å samle atomer, bygge molekyler og svare på kjemispørsmål. Du kan også chatte med medspillerne dine mens dere spiller.

Gå til læremiddel

Livet i havet

Livet i havet

Bli kjent med livet i sjøen og langs strendene våre med nettressursen "Ute på bryggekanten".

En morsom ressurs til undervisningen om livet i havet. Sidene passer best for elever i småskolen, som her kan spille seg til mer kunnskap om blant annet fisker, skjell, planter og krepsdyr som finnes langs fjordene våre. En liten innføring i sjøvett hører også med.

Ressursen er et resultat av en studentoppgave ved Norsk Nettskole 2003.

Gå til ressurs

ACGT.no

ACGT.no er et nettsted om biologi og teknologi som henvender seg både til ungdom og lærere.

Nettstedet vil jevnlig presentere spennende nyheter, artikler og linker fra forskningens verden skrevet i et språk som ungdom kan forstå

http://www.acgt.no/

Hva heter fuglen?

Våren er over oss og fuglene synger, men kan du skille de ulike fuglelydene fra hverandre?

I dette spillet skal du gjette fuglelyder. Du får tre alternativer på hvert spørsmål. Svarer du riktig, får du også vite mer om fuglen som synger.

Gå til spill

forskning.no

forskning.no er Nordens største nettbaserte kanal for formidling fra norsk og internasjonal forskning. forskning.no vil være engasjerende og nysgjerrighetsvekkende, fungere som en ressursbank for brukerne, og gi ny innsikt og forståelse. Sentralt står ønsket om å bedre forskningens omdømme og gjennomslag i det norske samfunnet, samt å virke til å utløse det potensiale som ligger i forskningen.

forskning.no består av nyheter, bakgrunnsstoff og faktainformasjon om de fleste temaer som berøres av forskning. forskning.no utnytter de mulighetene nettet gir for interaktive multimedieopplevelser.

forskning.no skal nå de fleste lag av befolkningen, men fokuserer på målgruppen ”unge voksne”, fra 15 år og oppover. I januar 2005 var hele 61 prosent av de besøkende i aldersgruppen 15-35 år.

http://www.forskning.no/

Lyst på en reise i verdensrommet?

Romheisen

Nå har du muligheten! Romheisen tar deg med ut i verdensrommet, på en lærerik og fantasifull ferd.

Få med deg utsikten fra stratosfæren, mesosfæren og exosfæren! På ferden lærer du bl.a. om hvor nordlys kommer fra, hvorfor det er oksygen i atmosfæren og hvordan ozonhullet oppstår.

Romheisen er en morsom og levende måte å lære mer om den tynne hinna av luft som holder liv i oss alle. Verdensrommet er rett over hodet vårt – og med Romheisen gjør du turen opp på under ett minutt.

Gå til spill