Bildebehandlingsprogrammer
Startside Screencast Matematikk Norsk Musikk Samfunnsfag Heimkunnskap Kunst og håndverk Engelsk Kroppsøving Naturfag Spesped Programvare Bildebehandlingsprogrammer Tasteveiledninger Digititalisere forelesninger Nettvett Datamessen Østfold iBarnehagen Linker

 

Gratis bildebehandlingsprogrammer

Tuxpaint

Tuxpaint er et tegne program for barn fra 3 år og oppover. Dette kan gjerne være et barns første møte med et bildebehandlingsvektøy. Den har et enkelt brukergrensesnitt og inntrykkene forsterkes ved bruk av artige lyder. Då får blanke ark med mage fargestifter til.

Enkelt brukargrensesnitt

bulletDet er få og enkle, men veldig nyttige teikneverktøy.
bulletLerret har fast storleik, så du treng ikkje tenkja på pikslar eller centimeter når du teiknar.
bulletProgrammet er laga for 640×480-oppløysing, og kan køyrast over heile skjermen for å skjula det vanlege skrivebordet.
bulletDu opnar og lagrar teikningar ved hjelp av miniatyrbilete, og treng derfor ikkje kjenna noko til korleis filsystemet er ordna. Du treng ikkje eingong tenkja på filnamn.

Du kan laste ned tuxpaint her: http://www.newbreedsoftware.com/tuxpaint/download/

Min opplæringsvideo: Klikk på ikonet tux

Pixlr.com

Gratis avansert bildebehandlingsprogram på nett / Web 2.0

http://www.pixlr.com/

The GIMP

The GIMP er et bildebehandlingsprogram som kan passe for selv avanserte brukere. Programmet har mye av funksjonaliteten man finner i kommersielle verktøy som f.eks. Adobe Photoshop og Corel Paint Shop Pro. The GIMP er et program med åpen kildekode og finnes til en rekke plattformer.

Programmet kan være mer «rett» å sammenligne med Paint Shop Pro enn Photoshop. The GIMP kan egne seg bra til generell bildebehandling, men ikke til produksjon av trykksaker slik som Photoshop. Programmet har støtte for bl.a. effektfiltre og lag, samt ellers det man trenger for generell bildebehandling. Programmet har også en del funksjonalitet for tegning.

Programmet har et noe utypisk brukergrensesnitt. Man har en ganske standard verktøypalett, men alle paletter og informasjonsbokser «flyter» over Windows-skrivebordet eller programmer i bakgrunnen. Dette grensensittet gir en ulempe når man skifter mellom applikasjoner. 

Menyvalg er også tilgjengelig gjennom å høyreklikke på bildet man jobber med. Programmet kan kreve litt for å komme i gang med – det samme vil vi egentlig si om bl.a. Paint Shop Pro og Photoshop også.

Programmets ytelse er relativt god og det er støtte for det meste av aktuelle filformater.

Trolig er The GIMP det beste gratisalternativet som finnes. For en del brukere kan imidlertid mindre avanserte programmer gjøre jobben og være mer brukervennlig. Programmet kan også installeres med norsk språkoppsett – riktignok er ikke oversettelsen helt gjennomført.

Noe man også kan bemerke er at det har dukket opp ett tillegg, GIMPshop, til The GIMP som gjør at brukergrensesnittet vil ligne mer på Photoshop. Windows-versjonen av dette er veldig tidlig i utviklingen – noe som imidlertid er en fordel er at man får en bakgrunn i programmet og ikke en rekke separate vinduer – i basis, selv i tidlig versjon blir The GIMP litt mer brukervennlig med dette tillegget. I skrivende stund fikk vi imidlertid ikke lastet ned GIMPshop. Vi har imidlertid en lokal kopi for nedlasting her.

Nedlasting og mer informasjon: www.gimp.org/win32

Paint.NET

Paint.NET blir mindre avansert enn The GIMP og PhotoFiltre, men likevel aktuelt. Et element er også potensialet for kommende versjoner. Paint.NET kan installeres som en erstatning for Microsoft Paint i Windows. Opphavet for Paint.NET inkluderer også flere ansatte i Microsoft.

Programmet er rettet både mot tegning og bildebehandling – når det gjelder bildebehandlingsfunksjoner er utvalget litt sparsomt, men mange vil kunne få sine behov dekket. Riktignok kan man jobbe med kun ett bilde av gangen. En fordel med programmet blir bl.a. brukervennligheten og støtten for lag.

Ytelsen for programmet er også svakt. Alt i alt vil nok de fleste være bedre tjent med The GIMP eller PhotoFiltre 6 i stedet.

Nedlasting og mer informasjon: http://www.eecs.wsu.edu/paint.net/

PhotoFiltre 6

 
PhotoFiltre 6 overrasket oss mer og mer etter hvert som vi brukte det – også dette er et gratis bildebehandlingsprogram som vil dekke behovene for mange. De mest grunnleggende funksjonene som man forventer av et bildebehandlingsprogram er enkle å bruke – videre er det også en god del mer avansert funksjonalitet. Selv om dette programmet ikke er så kjent finnes det en god del tillegg for programmet, bl.a. for håndtering av skjermdump bedre, EXIF/IPTC-håndtering (metainformasjon i bildefiler) m.m. Programmet kan også tilby batch-konvertering av bilder der man bl.a. kan endre filformat, komprimeringsratio, størrelse m.m.

Funksjonaliteten for en del verktøy noe svake – eller har litt svak brukervennlighet. Sammenlignet med The GIMP vil vi imidlertid si at brukervennligheten sett over ett er bedre. For mer avansert bildebehandling er det et større minus at det ikke er støtte for lag (layers). Ytelsen for litt større bilder er heller ikke den beste, men med en normalt kraftig PC i dag bør det ikke være noe spesielt man merker ved de vanligste operasjonene.

Nedlasting og mer informasjon: www.photofiltre.com