VNC
Startside Opp Verktøyprogrammer Oprativsystem VNC For dyslektikere

 

WinVNC (Virtual Network Computing)
- gratis program for fjernstyring av PC'er

WinVNC (RealVNC) er et gratis program for fjernstyring av PC’er, og er et ypperlig verktøy for å utøve support på PC'er (og servere) i lokalnettet. Et godt alternativ til PCAnywhere, dersom kravene til sikkerhet ikke er de høyeste. Programmet er tilgjengelig både for Windows-, Linux- og Solaris-plattform.

I vår kommune har vi nå fått bygd ut høyhastighets spredenett til alle skolene, og har således fått samlet alle elev-PC'er på ett elevnett. Ved å installere WinVNC på alle PC'ene, har jeg muligheten til å ta kontrollen over PC'en, uansett om jeg befinner meg på mitt kontor i rådhuset, eller på skolene. Dette forutsetter selvfølgelig at det ikke er nettverksfunksjonene det er noe galt med.

På denne måten sparer man mye tid i forhold til det å skulle reise rundt på de ulike lokasjonene for å undersøke hva som er galt. Det kan også være fint å slippe å gå rundt på hver enkelt maskin på skolen, eller slippe å forstyrre undervisningen for å feilsøke på en PC i et klasserom.

WinVNC er også veldig nyttig i forhold til opplæring, da den IKT-ansvarlige på hver enkelt skole kan se hva jeg gjør, og lære, hvis han/hun har problemer. I kombinasjon med telefon, blir dette så nært vi kan komme en 1 til 1 undervisning, uten at man sitter fysisk ved samme PC.

Programmet er todelt, en "viewer" og en "server". Installasjonen, som må gjøres manuelt på hver PC, foregår enkelt ved hjelp av installasjonsveiviseren, og som regel går det greit å godta alle standard valg. Man skal bare passe på å krysse av for at WinVNC skal registreres som en tjeneste som automatisk startes ved oppstart av maskinen.

Etter installasjonen bør det settes et passord for fjernkontrollfunksjonen, noe som gjøres i System Properties (Start-meny -> RealVNC -> VNC Server -> Show Default Properties).

Her har man også diverse andre valg, som kan tilpasses det behovet man har. System Properties kommer også opp som standard etter at installasjonen er ferdig, slik at man kan legge til et passord med en gang.

For å fjernstyre en PC kreves det at man vet IP-adressen eller NetBEUI-navnet til maskinen, og selvfølgelig at man har det riktige passord.

Oppkoblingen skjer ved å starte WinVNC Viewer, taste inn IP-adresse og deretter passord. Den enkleste måten å finne IP-adressen på er å få noen i nærheten av den aktuelle PC’en til å holde pila over VNC-ikonet nede i høyre hjørne ved systemklokka. Det vil da dukke opp et felt hvor IP-adressen(e) viser, og man kan få dette lest opp for å så koble til.

Går alt som det skal vil man da få opp den fjernstyrte PC'ens skrivebord og ikoner i et eget vindu, som om man har en skjerm på skjermen, ikke ulikt Remote Desktop i Terminal Services. Responstiden og kvaliteten på skjermbildet vil være avhengig av båndbredden mellom de to maskinene, men med høy kompresjon kan det fungere tilfredsstillende over oppringt tilkobling.

Hvis du tidligere har lest min artikkel om OCS Inventory og tatt i bruk dette programmet, har du kanskje lagt merke til at det der under "Tools" finnes en knapp hvor det står VNC. Dette er akkurat som det ser ut som; en knapp som starter fjernstyringen av den maskinen du har slått opp i OCS Inventory.

Forutsetningen for at dette virker er at du har satt banen til din VNC Viewer under Preferences -> Remote Control Tools (vanligvis: C:\Programfiler\RealVNC\vncviewer.exe) og at VNC Server er installert og kjører på den aktuelle PC'en.

Fordelen med å bruke VNC gjennom OCS Inventory er at du da slipper å lete fram IP-adresse og taste denne inn manuelt.

WinVNC kan lastes ned fra http://www.winvnc.com og det finnes også en versjon som skal fungere bedre over "smalere" bånd. Denne er kalt TightVNC og kan lastes ned fra http://www.tightvnc.com De to programmene kan fungere om hverandre, og er så å si like i oppsett og funksjon.