Animasjon

 

 

 

 

 

 

Hven passer dette for?
Alle alderstrinn
. Kanskje også på barnehagen!

Hvorfor:

I L97 står det følgende om Animasjon i Kunst og Håndtverk:
6. Klasse:
 Øve seg i å observere og gjengi proporsjoner og størrelsesforhold i skapende arbeid med ulike temaer og eksperimentere med enkle animasjonsteknikker på bla data”
”undersøke lysets egenskaper ved praktiske eksperimenter og gi uttrykk for sine opplevelser og observasjoner i skapende arbeid med ulike teknikker, f eks tegne, male, fotografere, filme”
8. Klasse:
Undersøke hvordan ulike fotografer, f eks W. Eugene Smith og Lennart Nilsson, har arbeidet med ulike virkemidler. Få erfaring med bruk av foto og video og eksperimentere med skanning og enkel datamanipulasjon med utgangspunkt i egne tegninger og foto og i egen dekor.”
10 Klasse:
”bli kjent med ulike filmuttrykk av f eks Charlie Chaplin, Steven Spielberg og Nils Gaup. Øve seg i å se sammenheng mellom tegneseriens og filmens språk og eksperimentere med redigering og manipulasjon der enkle videoopptak kombineres med egne tegninger, stillbilder og lyd.”

Animasjon er utrolig enkelt og gøy for både elever og lærere. Alt som trengs er10 minutters innføring i hvordan man bruker programvaren , og så er du i gang. J

Hva trenger du for å få til dette med din klasse?

J En PC med Microsoft operativsystemet Windows 98 eller nyere.

J Et Logitech Webkamera -  http://www.logitech.com/

J Programvaren ”Image Studio” Kan lastes ned gratis her:

http://www.logitech.com/index.cfm/downloads/software/NO/NO,
CRID=1794,contentid=6023,OSID=5,softwareid=5489

”Image Studio” er en programvare utviklet av Logitech, og virker derfor bare på Logitech Webkameraer.

 

Hvor mye koster det?

J  Et Webkamera koster fra 300-1000 kroner

J  Programvaren ”Image Studio” er gratis, men fortsetter at du bruker et Logitech Webkamera.

Hvordan:

La meg si det med en gang: ” Jeg har aldri gjennomført dette opplegget på en klasse, men jeg har stor tro på at det vil bli en suksess.”
Dette animasjons opplegget ble demonstrert på datamessa Bett 2004 i London i januar. Det var Phil Bagge, som er lærer på Abbotswood barneskole, som viste animasjon med webkamera. Han har  laget et meget godt opplegg ut fra sine erfaringer. Dette opplegget finner du her: http://www.tottonsch.co.uk/

Bakgrunn / kulisser:
Forhåndsforberedelsene er for det meste å lage bakgrunns kulissene. Ta utgangspunkt i en tom skoeske, kopieske eller en papp-plate. Du kan tapetsere, tegne, male og klippe ut dører og vinduer. Noen vil kanskje også prøve seg på interiør i rommet.

”Skuespillere”
Du kan bruke ferdiglagde figurer, eller modellere dine egne figurer i plastelina. Ferdiglagde figurer kan for eksempel være Lego, Duplo eller Playmo. Det er viktig å bruke figurer som står stødig.

Lys
Det er viktig med et stabilt lys. Du bør ikke basere deg på naturlys. En skrivebordslampe er en god løsning.

Image Studio
Programmet Image Studio har mange funksjoner. I dette tilfellet bruker vi bare animasjoner, og Stop-motion-animasjon. Klikk på knappen ”Legg til et bilde”. Flytt litt på figurene og  klikk på knappen ”Legg til et bilde” igjen. Gjenta til filmen er fredig. Du kan se   resultatet  underveis så langt, ved å klikke på ”Avspilling”.
Når du mener du er ferdig med filmen klikker du på ”Avslutt stop-motion

Klikk ”Fil/ lagre som…”
Gi fila et navn, og klikk ”Lagre”.
animasjonseksempler finner du her:
http://www.lu.hiof.no/~magnusn/animasjon/

Skole: Høgskolen i Østfold

Adresse: Remmen

Fornavn: Magnus

Etternavn: Nohr

Telefon 69215062

E-post: magnus.nohr@hiof.no

Mobil 99281001